Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


patchwork technikák

2008.01.05

Története, elterjedése

A foltvarrás (patchwork, quilting) az egyik legősibb kézművesség. I.e. 3400-ból is maradtak ránk leletek. Számos legenda és feltárt lelet árulkodik kezdetleges foltvarrási technikákról. A legrégibb darabokra Mongóliában és Kínában bukkantak rá. Európában való elterjedését a Kis-Ázsiából hazatérő lovagok tették lehetővé, ők hozták át ezt a technikát Dél-Franciaországba, majd az iparosodás, textilgyártás elterjedésével a foltmozaik-készítés hazája Anglia lett. Angol és ír kivándorlók vitték a tengerentúlra ezt a hagyományt, ahol művészetté nőtte ki magát. Az első telepesek Amerikába érkezésévek kezdődött a foltvarrás aranykora, és viharos gyorsasággal elterjedt az egész világon. A 80-as évektől ismét fellendült Európában a foltvarrás. Számos kiállítás, bőséges textílválaszték, megannyi kiadvány, folyóirat, múzeum segíti a foltvarrás szerelmeseit a fejlődésben.

 

Technikák, a foltvarrás mibenléte

Két fő ágazata van, melyek egymnástól merőben eltérnek: a használati és dísztárgyak.  Ennek megfelelően két alapvető technika alakult ki: a foltvarrás (patchwork), és a tűzdelés (guilt). Ez a két technika mára már szinte teljesen egybeforrt. Különbség köztük annyi, hogy a foltvarrásnál az egyes elemek összedolgozása ad mintát, a tűzdelésnél a a tűzés maga a minta .

A legklasszikusabb technika a foltmozaik. Szabályos alakú mozaikokból bonyolult blokkok készíthetők. Itt a színeknek van döntő szerepe. Minél  mintásabb, annál érdekesebb. A csíkos a kockással, pöttyössel, virágmintással jól összefér, de a színek harmóniájára gondosan ügyelni kell. Foltmozaik technikával készültek azok a takarók, melyeket a másodig világháborút követően bebörtönzött aszonyok varrtak a Vörös Kereszt számára. A fogvatartottak nem érintkezhettek a külvilággal, ám a takarókon elkészített "üzenetekkel " elmesélhették helyzetüket szeretteiknek.

Egy másik technika szabálytalan darabok összavarrása. Ez az ún. Crazy (bolondos) foltvarrás. Mindenki kitalálhat új mintákat.

A quilt lényege, hogy  két réteg vászon közé tömés kerül, melyeket apró öltésekkel különbőző motívumokban egymáshoz erősítünk. Így maga a tűzés hoz mintákat létre.

Faliképek elkészítésénél terjedt el az ólomüveg technika, ahol a felületre felvarrt egyes elemeket eltérő színű szallaggal szegünk le, ezáltal kiemeljük a mintát.

A foltra folt technikával egy már elkészült blokkra vagy sima felületre sűrű hímzéssel újabb mintát illeszthetünk.

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2020 >>